גלעד פורטונה

Gilead Fortuna
עמית מחקר בכיר, ראש פרויקט חזון ואסטרטגיה כלכלית - חברתית וראש המרכז למצוינות תעשייתית
gfortuna@sni.technion.ac.il

Teva Pharmaceutical Industries Ltd,
VP Business Development, China (Corporate)

מחקרים: פיתוח בר-קיימא

מחקרים: פיתוח בר-קיימא

מחקרי מוסד שמואל נאמן בתחום דנים באתגרים ובהזדמנויות הנובעים ממצב של מחסור במשאבים – קרקע, אנרגיה, מים, מזון וחומרי גלם בתעשייה. המחקרים מציגים ניתוח מצב קיים, לצד פוטנציאל להתייעלות וחדשנות ולמינוף המו"פ הסביבתי, החקלאות והתעשייה הישראליים.
 מחקרים: חקלאות

מחקרים: חקלאות

מחקרי מוסד שמואל נאמן בוחנים היבטים שונים של תחום החקלאות בישראל, בהם, התרומות הציבוריות של החקלאות, האפשרויות לפיתוח חקלאות בת-קיימא בתנאי מחסור, כמו גם חקלאות ימית בת-קיימא, פיתוח ואימוץ טכנולוגיות מידע בחקלאות, סוגיות בממשק הניהול בין משק המים והחקלאות, חדשנות בחקלאות ועוד.
מחקרים: חדשנות – טכנולוגיות סביבה

מחקרים: חדשנות – טכנולוגיות סביבה

מחקרי מוסד שמואל נאמן מצביעים על הצעדים הנדרשים על מנת שמדינת ישראל תנצל את הפוטנציאל הגלום בשוק זה - הן לשיפור איכות החיים והסביבה בישראל והן בהזדמנות לייצא ולייצר מקומות עבודה בתחום. העבודות משקפות את המגמות העיקריות בעולם, ממפות את הייחוד והיתרון היחסי של המשק הישראלי ושופכות אור על החסמים העומדים בפני היזמים, המשקיעים ואנשי התעשייה בישראל, ומפרטות עקרונות בסיסיים לעיצוב מדיניות תומכת.
סימביוזה תעשייתית בצפון הארץ

סימביוזה תעשייתית בצפון הארץ

המונח "סימביוזה תעשייתית" מתאר מצב בו תעשייה מפתחת קשרים הדדיים עם גורמי תעשיה אחרים, באופן שמיטיב עם שני הצדדים, כך שפסולת של ארגון אחד יכולה לשמש כחומר גלם של תעשייה אחרת.
איפיון תכנית אב לאזור התעשייה מישור רותם

איפיון תכנית אב לאזור התעשייה מישור רותם

אזור התעשייה מישור רותם שנמצא בתחום השיפוט של המועצה האזורית תמר, הוא הגדול בשטחו במדינת ישראל, מאכלס היום מספר מפעלים גדולים ומטמנת הפסולת הגדולה במדינת ישראל. מישור רותם הוא המקור העיקרי בישראל לכריית חול עבור תעשיית הבניה והסלילה לכעשרים השנים הקרובות.
שדרוג המערכת הכלכלית בצפון

שדרוג המערכת הכלכלית בצפון

באמצע שנת 2014 הונע מיזם המשותף למוסד שמואל נאמן ולמשרד הכלכלה, שמטרתו גיבוש תכנית לשיפור מהותי של המערכת הכלכלית בצפון. במהלך שנת 2015 הוגש דו"ח מסכם הכולל ניתוח המצב הכלכלי והחברתי בצפון, והמלצות למימוש עוגנים תשתיתיים מחוללי שינוי ומנועי צמיחה לא ליניאריים. עקרונות התוכנית אושרו בממשלה ב-2015 ובשנת 2016 דנה הממשלה בכל הנושאים שהומלצו שהם בליווי ובתמיכת מוסד שמואל נאמן.
The Industrial Excellence Center

המרכז למצוינות תעשייתית

המרכז למצוינות תעשייתית הוקם בשנת 2011 ומטרתו לקדם מדיניות תעשייתית לאומית. המרכז מסייע בגיבוש וקידום מדיניות פרואקטיבית של מצוינות תעשייתית, מתוך כוונה לקיים תעשייה לאומית מאוזנת ואיכותית המקיימת מחזור חיים בריא שמבחנו ביתרון תחרותי גלובאלי והעסקה איכותית של כלל מגזרי החברה. המרכז למצוינות תעשייתית גם הוא חלק מחזון ישראל 2028.
מחקר: אתגרים לשימושי המים בתעשייה הגלובלית

מחקר: אתגרים לשימושי המים בתעשייה הגלובלית

פרויקט מחקר זה החל בשנת 2011 בשיתוף עם ניוטק, מכון היצוא ונועד להגביר את כושר התחרות של תעשיית המים הישראלית בעולם. הפרויקט נועד למפות מגזרים תעשייתיים עתירי שימוש במים, שזקוקים לפיתוחים טכנולוגיים חדשניים כדי להקטין את צריכת המים ליחידת מוצר וכדי לאפשר שחרור המים הנפלטים תוך שימור הסביבה, כדי להאיר על צרכים לפתרונות שיאפשרו גידול העסקים וחיזוקם.
An Analysis of Israel

מחקר: ניתוח תעשיית האנרגיה המתחדשת של ישראל

מחקר זה החל בעבר במסגרת מיזם המשותף עם יחידת ניו-טק במשרד הכלכלה ומאז 2015 נמשך במימון מוסד שמואל נאמן והוא נעשה במסגרת המרכז למצוינות תעשייתית. מטרת הפרויקט: מינוף המובילות העולמית של ישראל בתחום האנרגיה המתחדשת כולל ייצור אנרגיה, שילובה במערך, חסכונות והתייעלות ופיתוח תחליפי דלקים.
גורמי הצלחה וכישלון של חברות מובילות בישראל

גורמי הצלחה וכישלון של חברות מובילות בישראל

מטרת המחקר, לסקור את התעשייה הישראלית מאז קום המדינה ועד היום, במטרה להפיק לקחים מהניסיון שהצטבר ולנסות להגיע להבנות והמלצות לעתיד.
Israel 2028: Vision and Strategy for Israel

ישראל 2028 : חזון ואסטרטגיה למדינת ישראל

במסגרת המשך המאמץ ליישום הלכה למעשה של תכנית "ישראל 2028 - חזון ואסטרטגיה כלכלית חברתית בעולם גלובלי" יזם מוסד שמואל נאמן מספר פרויקטים המיועדים להכין יחד עם גורמי הממשלה תכנית יישום רב-שנתית.
The Contribution of Large Companies to the National Economy

תרומת חברות גדולות למשק הלאומי

פרויקט זה עוסק בתרומתן של החברות הגדולות למשק התעשייתי והטכנולוגי, במטרה לבחון באם קיומן של החברות הגדולות חיוני לאקו סיסטם התעשייתי - עסקי. פעילות בנושא החלה בשנת 2012, והמשכה הוא ב2013 בשיתוף הכלכלנים ד
חרקים בשרות האדם

חרקים בשרות האדם

לחרקים חשיבות מהותית במערכת האקולוגית בכדור הארץ וקיומם קריטי להישרדות האדם. החרקים ממלאים מגוון תפקידים בשרות האדם, כאשר מלוא הפוטנציאל של השימוש בנתיב זה, נמצא בשלבי מחקר שונים. שוק יישומי החרקים לשירות האדם נמצא במגמת עלייה בעולם, וטומן בחובו פוטנציאל לצמיחה משמעותית בשנים הקרובות.
ועדת המולמופ למדיניות חלל אזרחי

ועדת המולמו"פ למדיניות חלל אזרחי

מינוי ד"ר גלעד פורטונה לחבר ועדת המולמופ לחלל אזרחי אפשרה במהלך 2012 למוסד שמואל נאמן להיות פעיל יותר ולתרום בצורה משמעותית במולמו"פ. זאת ועוד,במהלך 2012 התקיימו 3 ישיבות של הוועדה, במסגרתן הוא מונה לראש תת הוועדה העוסקת באסטרטגית המו"פ בחלל.
הערכת תרומתה של "אינטל ישראל" לכלכלה הלאומית

הערכת תרומתה של "אינטל ישראל" לכלכלה הלאומית

עבודה זו הינה חלק מניסיוננו לבחון את הסוגיה של תרומות חברות גדולות למשק הלאומי. מידת תרומתה של אינטל ישראל למשק נבחנה בשלושה "מישורי תרומה": התרומה הישירה, התרומה המצרפית והתרומה הרכה. התרומה הרכה כומתה בחלקה לערכים כספיים. לפי הממצאים דומה שניתן לקבוע שאינטל ישראל הינה אבן יסוד עליו נשענת "תעשיית העילית" של ישראל.
הקמת פארק תעשייתי אזורי בשפרעם

הקמת פארק תעשייתי אזורי בשפרעם

תוכנית אב להקמת פארק תעשייתי חדש בשפרעם במתחם המחצבה שנסגרה, מגבשת אסטרטגיה מומלצת לאזור התעשייה החדש בשפרעם, המתוכנן להיות מוקם במחצבה הנמצאת בצמוד לצידה המזרחי של העיר שפרעם.
Innovation 2011 – Active Industrial Policy for leveraging Science and Technology and Israel

חדשנות 2011 - מדיניות תעשייתית פעילה למינוף מדע טכנולוגיה ותרבות החדשנות

מטרת העבודה להציע חלופות למדיניות לאומית תעשייתית יוזמת ופרו-אקטיבית הממנפת את יתרונות המדע וטכנולוגיה של ישראל בשילוב עם תרבות החדשנות. זה ניסיון לקדם את יישום המסקנות של תוכנית "ישראל 2028 – חזון ואסטרטגיה כלכלית-חברתית בעולם גלובלי". העבודה מתמקדת בשלוש מתוך עשרת הנושאים שסומנו כראשיים להשגת יעדי החזון של ישראל 2028: האתגר הגלובלי, מינוף המדע הטכנולוגיה והמו"פ ושדרוג התעשיות המסורתיות, כולל שדרוג ההישגים העסקיים והקטנת הפער החברתי, הנובע מקיום משק דואלי.
Empowering the Classical Industry

העצמת התעשייה הקלאסית

שנת 2016 אופיינה בקידום מתווה ההמלצות של הוועדה להעצמת התעשייה הקלאסית, תוך התרחבות לתחומים נוספים דוגמת חינוך והשכלה: קידום חינוך טכנולוגי-מקצועי* המאמץ להקים מחדש את בסמ"ת המיתולוגי, כסמן ימני של חינוך טכנולוגי-מקצועי איכותי, מתחיל להתממש. בית הספר נכנס לשנת הלימודים השנייה שלו מלווה בוועד מנהל איכותי, ותמיכה נחושה של עיריית חיפה ומשרד החינוך. בית הספר צפוי לעבור, לתקופת ביניים, עד הקמתו של מבנה ייעודי, למרכז הטכנולוגי החדש בנווה דוד הכולל מעבדות מודרניות.
סוגיות לגיבוש תוכנית מטרופולין בצפון

סוגיות לגיבוש תוכנית מטרופולין בצפון

קידום ומיצוב של אזור הצפון כמטרופולין אטרקטיבי לתעשייה ולציבור הישראלי, נמצא חדשות לבקרים על סדר היום הציבורי. עבודה זו נועדה להעניק כלים לגיבוש תוכנית אטרקטיבית לצפון כך שייהפך למטרופולין מפותח כלכלית ותעסוקתית, תוך התבססות על מודלים חדשים לפיתוח אזורי ונתונים שרלוונטיים לאזור הצפון. הנתונים בפרויקט זה מתבססים בחלקם על עבודה שבוצעה במוסד שמואל נאמן לשדרוג כלכלי של אזור הצפון וניתוחם.
Cooperation Policy in Business and Science with East Asia

מדיניות לאומית לשיתוף פעולה בעסקים ומדע עם מזרח אסיה

במסגרת המדיניות הלאומית להרחבת שיתוף הפעולה עם המזרח, התחדד נושא שעסקנו בו בעבר וחזרנו אליו ב 2011. איך לשתף פעולה בין תעשייה ישראלית ותעשיות מובילות בסין ובהודו, כאשר 2 חברות גדולות ישראליות נרכשו ע"י חברות מובילות בסין ובהודו, חברת "מכתשים אגן" נרכשה ע"י CHEM CHINA וחברת "תרו" לתרופות ע"י חברת SUN ההודית.
Israeli immigrants in Berlin

ישראלים בברלין-קהילה בהתהוות

בשנים האחרונות ניכרת תנועת הגירה גדולה לאירופה, בעיקר לשתי ערים, לונדון וברלין.
Strengthening the Integration of the Arab Population into the Industry and the Economy – A Strategy for the Galilee Society

חיזוק שילוב האוכלוסיה הערבית בתעשייה ובכלכלה – אסטרטגיה לאגודת הגליל

מוסד שמואל נאמן בשיתוף עם אגודת הגליל שהינה מרכז מו"פ איזורי הנתמך על ידי משרד המדע, פועלים יחד לחיזוק מרכז אזורי יציב ומקדם תעשיות ידע וכלכלה אחודה יהודית ערבית בצפון.
Advanced Manufacturing – Formulating a National Policy

יצור מתקדם - גיבוש מדיניות לאומית

עבודה זו נועדה לגבש הצעה למדיניות לאומית לקידום ויישום יצור מתקדם בישראל (advanced manufacturing) ולעזור ביישומה.
National Policy on the Use of Natural Gas

מדיניות לאומית בנושא מימוש הגז הטבעי למשק המקומי וליצוא

עם מציאת כמויות הגז הענקיות ועם חידוד הצורך במדיניות לאומית לניצול ארוך טווח של התגלית התחלנו במחשבה ותכנון האופציות להקמת תעשייה כימית המבוססת על הגז כמקור זול לחומרי גלם.
A National Plan for the Chemical Industry in Israel

התעשייה הכימית של ישראל

הפרויקט מנתח את ענפי הכימיה והפרמצבטיקה שמיוצרים ומפותחים בישראל, בהווה ובעתיד, מציג אלטרנטיבות, וענפים חדשים בתחום, מעלה השוואות עם שווקים גלובליים ומציע כלי מדיניות למקבלי ההחלטות בממשלה ליישום. שותפים בו, מלבד מוסד שמואל נאמן, הממשלה – משרד האוצר, והתאחדות התעשיינים.
Promoting a Strategy for Commercial Space in Israel

קידום אסטרטגיה לחלל מסחרי בישראל

בשנת 2012 מונה ד"ר גלעד פורטונה כחבר ועדת המולמו"פ לחלל אזרחי, ובהמשך מונה כראש תת הוועדה העוסקת באסטרטגית המו"פ בחלל המסחרי. תת הוועדה קיימה סדרת דיונים במטרה לגבש כוונים ראשיים לתוכנית ארוכת טווח המשלבת את היתרונות לישראל לבניית תעשייה מסחרית וקידום תשתיות המדע והחינוך המדעי.
Innovation in Israel 2010 - Implementation of "Israel 2028" program

חדשנות בישראל 2010- יישום תכנית "ישראל 2028 "

כהמשך לחזון ואסטרטגיה ישראל 2028, אנו מקיימים השנה פרויקט המשך , במטרה למנף את המדע והטכנולוגיה עם תרבות החדשנות למדיניות לאומית לקידום של תעשייה תחרותית ברת קיימא . אנו מתרכזים בהעצמת התעשייה המסורתית מחד ובקידום מדיניות של תעשייה עתירת ידע המממשת את הכוונים הטכנולוגיים החדשים לתעשייה .
Advanced Manufacturing1

יצור מתקדם

ספטמבר, 2016
נדרשת מדיניות תעשייתית חדשה

נדרשת מדיניות תעשייתית חדשה

03 יוני, 2024
ד"ר גלעד פורטונה מציג רשימת המלצות להתמודדות של מדינת ישראל עם תהליך הדה-גלובליזציה שמחייב חשיבה מחדש והכנה של תכנית אסטרטגית של מדיניות תעשייתית לאומית בישראל.
(אי) סדר עולמי חדש

(אי) סדר עולמי חדש

14 מאי, 2024
מאז מלחמת העולם השנייה, אנו חווים שינויים פוליטיים, חברתיים וכלכליים משמעותיים ברחבי העולם. מערכת ה-Zoom in/Zoom out המתוארת במאמר מסבירה את התופעה ב-4 שלבים.
לחייב חברות לשמור רזרבות לתקופת משבר

לחייב חברות לשמור רזרבות לתקופת משבר

01 ספטמבר, 2020
אומרים שמשבר הוא הזדמנות לשינוי, אבל משבר הוא גם הזדמנות ללמוד. ניהול הסיכונים חיוני בניהול חברות, כדי לאפשר התמודדות עם משברים.
חשיבותה של חיפה כימיקלים

חשיבותה של חיפה כימיקלים

02 אוגוסט, 2017
עובדי התעשייה הכימית בישראל הם חוד החנית של תעשייה רווחית, חכמה וחשובה לכלכלת ישראל.
Neglecting Israel’s North

מזניחים את הצפון

17 נובמבר, 2016
מה עלה בגורלה של התכנית לשדרוג הצפון ?
Why Israel needs to promote its global Cleantech industry?

למה ישראל בכלל זקוקה לתעשיית קלינטק?

06 יולי, 2016
החדשנות בישראל בתחום הקלינטק הוכרה כמובילה בעולם. חסם מרכזי בישראל למינוף החדשנות בתעשיית הינוקא בתחום הקלינטק הוא המימון להקמת פרויקטים מסחריים אחרי שההיתכנות הטכנולוגית הוכחה. המאמר סוקר את תעשיית הקלינטק ומציג המלצות ליישום מדינות למינופה המסחרי הגלובלי כאשר השווקים והצורך גדלים.
Berlin as an example: Israel does not need to be afraid from emigration

ברלין כמשל: ישראל לא צריכה לפחד מהגירה לחו

03 מאי, 2016
על רקע המחקר שקיימנו על אורח החיים והמוטיבציה של הישראלים שחיים בברלין, אנו ממליצים לרענן את החשיבה הלאומית כלפי הישראלים שבוחרים להגר או להשתקע בחו
Realization of opportunities in natural gas

מימוש ההזדמנות בגז הטבעי

23 דצמבר, 2013
במצב בו עלות ההסבה לשימוש בגז אינה כלכלית לחברות רבות במשק, וכאשר יש סיכון לרצף האספקה, יש להתארגן בבניית התשתיות בדחיפות גבוהה ולחפש דרכים לזירוז מימוש הפוטנציאל בסיכון נמוך יותר.
Core infrastructure for the industry

תשתיות מרכזיות לתעשייה

23 דצמבר, 2013
מדיניות של תכנון צבירים תעשייתיים, המספקים תשתיות מרכזיות לצרכים תעשייתיים ייעודיים, מיושמת בשנים האחרונות בהצלחה גדולה מאוד במדינות רבות ושואבת השראה מגורו הניהול מייקל פורטר. אז למה מה שמתאים לגרמניה, הולנד, אוסטריה, פינלנד, שבדיה ומדינות נוספות לא פועל בישראל? הגיע הזמן לתכנן תשתיות חכמות המשלבות שיתוף ואשכולות מקצועיים לתעשייה בישראל.
The Other Side of the Start-Up Nation

הצד האחר של אומת הסטארט־אפ

28 נובמבר, 2013
לצד פריחת תעשיית הסטארט־אפ, על יתרונותיה הרבים, אנו מחויבים למצוא דרך לעודד גם צמיחה של חברות גדולות שתוכלנה להרחיב את תרומת החדשנות לכלל המשק. הכתבה מתייחסת לדילמות לפתרונות אפשריים.
Israeli innovation dilemma: Wize and Better Place as a metaphor

דילמת החדשנות הישראלית: waze ובטר פלייס כמשל

21 יוני, 2013
הלקח מהצלחת waze וכישלון בטר פלייס הוא שלא ניתן לממש את כל החזון עם היציאה לדרך, כשיותר חשוב לבנות חברה בשלבים תוך הבנת מגבלות השוק וציפיות הלקוחות.
For them, it costs more

להם זה עולה יותר

01 מרץ, 2013
רק החברות הגדולות ירוויחו מהפקת הגז הטבעי. התעשייה המסורתית תישאר מאחור
2nd Misgav Conference For Promoting Clasic Industries

כנס משגב השני לקידום תעשיות קלאסיות

12.06.2012
כנס משגב השני לתעשיות קלאסיות הנערך השנה בשיתוף מוסד שמואל נאמן ... עוסק השנה בנושא החדשנות בתעשייה הקלאסית ובפארקי התעשייה בישראל. הכנס, בו ישתתפו מנהלי פארקי תעשייה מכל רחבי הארץ, ממשיך במסורת לעידוד התעשייה הקלאסית, מתוך הכרה בחשיבותה ותרומתה לעוצמה הכלכלית והחברתית של מדינת ישראל.
Round Table in green growth - Third meeting

השולחן העגול לצמיחה ירוקה בישראל - מפגש שלישי

09.05.2012
המפגש השלישי של השולחן העגול לצמיחה ירוקה יתקיים ביום רביעי 9/5/2012 ב-16:00 במפעל אינטל שבהר חוצבים בירושלים
Water challenges in the industry - leveraging your technology

אתגרי המים בתחומי התעשייה – מנוף לטכנולוגיה שלכם

07.02.2012
תעשיות גלובאליות רבות משתמשות במים במהלך תהליכי הייצור. כמויות המים הגדולות הנצרכות במהלך הייצור, מורכבות הטיפול במים ובשפכים והתקינה שנמצאת במגמת החמרה מהווים חסמים לתעשיות השונות מחד אך הזדמנות למינוף טכנולוגיות חדשניות מאידך.
RURAL-INDIA

RURAL-INDIA

13.07.2008

המים של המחר

25 ינואר, 2012
גודל טקסט:
שינוי צבעי האתר:
מקשי קיצור
S - עבור לתוכן העמוד
1 - עמוד הבית
4 - חיפוש
הצהרת נגישות