Informing
Policy
for Progress

יצור מתקדם – גיבוש מדיניות לאומית

עבודה זו באה ליזום ולגבש הצעה  למדיניות לאומית לקידום ויישום יצור מתקדם בישראל (advanced manufacturing).

רוב התעשייה הישראלית משתמשת בשיטות ייצור קונבנציונאליות בהן הופכים חומרי גלם ורכיבים למערכות. בחלק מהתעשייה יש יישום של שיטות אוטומציה המגדילות את היעילות והפריון. לצערנו, חלק גדול  מהתעשייה הישראלית, ובעיקר התעשייה הקלאסית,  סובל מפריון נמוך שמביא לחוסר יכולת להתמודד בשווקי היצוא הן מבחינת תחרותיות מחירי המוצרים והן מבחינת זמני תגובה לדרישות השוק. הפריון הנמוך וחסר ההתמודדות בשווקי היצוא, מביא למשכורות נמוכות לעובדים בתעשייה המסורתית, ולפעמים לסגירת מפעלים לא תחרותיים ולא רווחיים או להעתקת המפעלים לחו"ל.

בעיות דומות ניצבות בפני רוב מדינות המערב- רוב התעשייה עוברת למזרח הרחוק או למזרח אירופה. בסיס היצור במערב הולך ונשחק.

כדי לענות על אתגרים אלו מגבשות ומיישמות מספר מדינות במערב מדיניות לאומית לקידום ייצור מתקדם, כמו: ארה"ב, בריטניה ,גרמניה ,צרפת ומספר מדינות במזרח כמו: סין, קוריאה.

יצור מתקדם הוא יישום טכנולוגיות מתקדמות ביצור מוצרים ומערכות, כאשר שואפים ל"שבור את המוסכמות" של יצור ליניארי ההופך חומרי גלם למוצרים ומערכות.

קיים מגוון גדול של טכנולוגיות מתקדמות ותהליכים חדשניים הנכללים תחת הכותרת-ייצור מתקדם, כמו: ייצור בהוספה, הדפסות תלת ממד, יישום ננו טכנולוגיות בייצור ובמוצרים, אוטומציה מתקדמת תוך שימוש רב בסנסורים וניתוח  של BIG DATA לאופטימיזציה וייעול של תהליכים ושימוש במשאבים.

במהלך 2015 סוכמו מגמות בעולם ובארץ בתחום זה, בדוחות ובמסמכים שפורסמו בנושא, וכן גובשו המלצות ראשוניות למדיניות לאומית לייצור מתקדם בתעשייה הישראלית. בשנת 2016 המשיך המאמץ במרכז למצוינות תעשייתית לפיתוח וקידום מדיניות לאומית לייצור מתקדם בישראל, שכלל בין השאר את הפעילויות הבאות:

  • גיבוש והפצת מסמך המסכם את סטאטוס יצור מתקדם בעולם ובישראל, ומציע מדיניות לאומית בנושא.
  • קיום שולחן עגול עם למעלה מ-30 מומחים ובעלי עניין לפיתוח המודעות לתחום זה, ויצירת קבוצת תמיכה למדיניות המוצעת.
  • השתתפות בשולחן עגול שהתקיים במשרד הכלכלה בנושא והצגת מדיניות.
  • מיפוי חברות בישראל העוסקות בטכנולוגיות של יצור מתקדם (בהזמנת אגף סחר חוץ במשרד הכלכלה- הופץ דוח למזמין). המיפוי בוצע על ידי עידן ליבס ושירי פרוינד קורן.
  • השתתפות בסיור יצור מתקדם בגרמניה שאורגן על ידי התאחדות התעשיינים.
  • ייזום והשתתפות במפגשים וימי עיון שונים להצגה ודיון היבטים שונים של יצור מתקדם, כמו: מכון ליצור מתקדם, כלים של הרשות לחדשנות לקידום יצור מתקדם, פיילוט לאבחון צרכי יצור מתקדם בתעשיית המזון, הצעת מכון לרובוטיקה ואוטומציה בטכניון.
  • השתתפות בוועדות תקינה בתחומי הדפסות תלת ממד.
  • המשך הדיאלוג עם חברת אביב לקידום הפריון בתעשייה המסורתית.