ישראל נמצאת בעיצומו של משבר חברתי רב-ממדים שכולל יוזמות חקיקה, שינוי מדיניות ופולמוס ציבורי חריף. המשבר הזה הוליד מחאה מתמשכת וחשף חברה מקוטבת עם תפיסות מציאות שונות ושאיפות מנוגדות. מצב כזה מהווה אתגר, ולעיתים אף איום, על החוסן הלאומי של החברה כולה.

מוסד שמואל נאמן למחקר מדיניות לאומית עוסק בנושא החוסן עוד מאז 2005 (ראו:פרויקט החוסן החברתי ).
בין השאר הציעו חוקרי המוסד (פדן וגל, 2020) הגדרה מקיפה, אחידה ומגובשת לחוסן ולתתי־הסוגים הנכללים בו. בין השאר הציעו המחברים הגדרה לחוסן חברתי במצב של משבר פוליטי: יכולת המדינה לפעול באופן אדפטיבי במהלך משבר פוליטי או בעקבות הפרעה בעלת אופי פוליטי, כדי לשוב לרמת תפקוד קודמת או משופרת.

בצל המשבר הנוכחי, קבוצת חוקרי החוסן של מוסד נאמן יזמה סיקור מקיף על סדרה מגוונת של יוזמות עבר – וועדות חקירה, תוכניות ממשלתיות, מחקרים בנושאים לאומיים וכד’ – שהיו מיועדות לאיחוי קונפליקטים ולפיתרון בעיות ברמה הלאומית. באמצעות ניתוח מובנה של היוזמות הללו ניתן להגיע לתובנות בסיסיות לגבי התמודדות עם משברים והפרעות (Disturbances), שיש בהן משמעות לחוסן החברתי של החברה בישראל על קבוצותיה השונות ולהתמודדויות עם משברים בעתיד.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Israel is in the midst of a multidimensional crisis combining legislative initiatives, policy changes and public upheaval. This led to long lasting protests that exposed the fragmentation of the Israeli society.

The Samuel Neaman Institute has addressed issues related to the Israeli society since 2005, including a unifying definition of societal resilience (Gal, Padan, 2020).
Among other things this definition was designed to be applied to political events, as they happen in Israel since January 2023. To study these conditions, eight past initiatives dealing with topics related to societal cohesiveness have been reviewed.

The goal of this study is to identify general conceptual issues with generic value.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *