עם פריצת משבר הקורונה רתמנו את מיטב יכולותינו בניסיון להציג תובנות ודרכי פעולה שיהפכו את משבר הקורונה להזדמנות, שתעלה את מדינת ישראל על מסלול של צמיחה ורווחה לכלל תושביה. השתדלנו להציג תמונה מערכתית רחבה – תוצר של הקשבה לפורום של כ- 50 בעלי מקצוע בכירים ועתירי ניסיון ששיקפו מגוון דעות עשיר. אלו הוצגו במפגש "שולחן עגול" שהתקיים ב- 02.04.2020. מיד בהמשך, נעשתה עבודה מעמיקה ע"י צוותים מתמחים בתחומים שונים בתוך מוסד שמואל נאמן.
תמצית התובנות וההמלצות
- פעולה נחרצת להקטנת פערים חברתיים, שעלו לתודעה ביתר שאת על רקע המשבר, תוך טיפול הוגן ומכבד במגזרים פגיעים ובאוכלוסיות מוחלשות וחיזוק ארגוני החברה האזרחית.
- הזדמנות לשילוב מכבד יותר של החברה החרדית והחברה הערבית במשק ובחברה הישראלית, על רקע נפילת המחיצות ושיתוף הגורל אותו חווינו בסערת הקורונה.
- ארגון מחדש של מערך הבריאות והערכות לניהול בחירום, בהכרה שאנחנו חייבים להיות מוכנים למגה-אירועים ביטחוניים, בריאותיים או סביבתיים.
- שדרוג ההשקעה הציבורית בתחומיי איכות הסביבה, בשילוב מערכת מיסוי שתעודד התייעלות במשאבי טבע וקיום סביבה מופחתת זיהום ודלת-פחמן.
- מינוף תודעת השינוי שעוצבה במשבר להכוונת מערכת החינוך לצרכי המאה ה- 21 וחיזוק הממשק שלה עם ההשכלה האקדמית ועידוד חינוך מקוון פעיל.
- שדרוג הפריון בכלל ענפי המשק, תוך ניצול טכנולוגיות המייצגות את המהפכה התעשייתית הרביעית שתאפשר לארגונים להמציא את עצמם מחדש.
- התאמת המבנה הענפי ושוק התעסוקה למציאות החדשה, המתחשבת בצרכים אסטרטגיים של יכולות מקומיות והעצמת תחומים בהם נוכל לפתח יתרון יחסי.
- תכנית ניו-דיל המתמקדת בהשקעה בתשתיות, כגורם מניע צמיחה בתקופה צפויה של מיתון ואבטלה
- גיבוש התנאים המבניים והתודעתיים לצמיחת מנהיגות לאומית אמינה ואיכותית, החותרת ליצירת סולידריות חברתית, תוך הקפדה על ערכים דמוקרטיים.
חשש מתאוצת שחיקת מעמדה הגלובאלי של ארצות הברית, המחייב אותנו להתכונן למציאות חדשה על השלכותיה הפוליטיות, הביטחוניות והכלכליות.