מטרת נייר זה הינה לפרוש ולעדכן את המגמות וההתפתחויות בעולם ובישראל בשנים האחרונות בנושא האנרגיה המתחדשת במבט תעשייתי-עסקי. מטרתנו היא למפות את ההזדמנויות העסקיות היום, לזהות את החסמים ולקדם את הפתרונות בעזרת חיזוק המדיניות התומכת מחד וגישת התעשייה מאידך.
אחרי האטה בעולם בשנים 2008-2009 בגין המשבר העולמי, ישנו בעולם גידול בפיתוח ושימוש באנרגיה מתחדשת, כאשר הן שיעורה מתוך ההספק המותקן החדש והן ההשקעות במו"פ ובחברות המציגות פתרונות חדשניים נמצאים במגמת גידול. עיקר הגידול האבסולוטי הצפוי בשימוש באנרגיה מתחדשת מתרחש במדינות המתפתחות שמגדילות כיום את סך צריכת האנרגיה המיוצרת ואת אחוז האנרגיה המתחדשת בתחומן. לכן יש לכוון את כיווני שיתופי הפעולה והבנת השווקים המתפתחים כיעד עסקי ראשי לתעשיית האנרגיה המתחדשת הישראלית.
מהפכת הגז העולמית מהווה Game Changer המשפיע באופן ישיר על שוק האנרגיות המתחדשות כיוון שהורדת עלויות הדלק הפוסילי יחד עם ירידת מחירי התשתיות הפוטו-וולטאיות, נותנת היום יתרון ל-PV על פני ייצור תרמו-סולרי.
עם הגדלת נתח האנרגיה המתחדשת ברשת, שלה מאפיינים ייחודיים של ביזור וחוסר יציבות מובנים, התחדד הצורך בפתרונות של אינטגרציה לרשת, בדגש על רשת חכמה ואגירת אנרגיה. יתרונה של ישראל בתעשיות התקשוב, התוכנה, ניהול המידע והמוליכים למחצה יצר הזדמנות ייחודית של חדירה לשווקים אלה דרך פיתוח פתרונות העונים לאתגרים שמציב סקטור האנרגיות המתחדשות בהיבטים הללו. לישראל יתרון יחסי בנושא ההתייעלות האנרגטית, עקב הידע והמוניטין העולמיים המוכחים בתחומי החיסכון במים, אשר ניתן ונידרש למנפם בהקשר זה. יתרון נוסף העומד לזכותה של ישראל הוא הניסיון הרב הנצבר בתעשיות הביטחוניות, אשר יכולתן לפתח אפליקציות צבאיות של אנרגיות מתחדשות ולבצע הוכחת יכולת של מערכות כחול-לבן במסגרת הצבאית מאפשר להן – בנוסף על ייצוא לצבאות זרים – להסב את פיתוחיהן לשוק האזרחי, לדוגמא לאפליקציות אוף-גריד להן קיים ביקוש רב בעולם השלישי. יתרה מכך, סביבה עסקית מפותחת של תעשיית הון סיכון מנוסה ומבוססת מהווה כר פורה להקמה ופיתוח של חברות בינלאומיות מן המעלה הראשונה, המבוססות על הניסיון במערכות זמן אמת צבאיות ואזרחיות.