Informing
Policy
for Progress

חדשנות 2011 – מדיניות תעשייתית פעילה למינוף מדע טכנולוגיה ותרבות החדשנות

גלעד פורטונה, גיורא שלגי, אלעד שביב, אורה דר, רות אלון, שלמה מי-טל, יצחק בן ישראל, דגנית פייקובסקי

התכנית החלה בסוף 2009 והושלמה ב-2011. הפרויקט, בחסות קרן המדע והטכנולוגיה של ארה"ב-ישראל, אושר על ידי שר התעשייה, המסחר והתעסוקה (תמ"ת) והונחה בשנת 2010 ע"י המדען הראשי של משרד התמ"ת.
חדשנות 2011 היא תכנית המשך ליישום תוכנית גדולה יותר, "ישראל 2028 – חזון ואסטרטגיה עבור כלכלה וחברה בעולם גלובלי" שיזמה נציבות המדע והטכנולוגיה ארה"ב – ישראל. הפרויקט הנוכחי   נועד להוות תוכנית פעולה מפורטת יותר, המיישמת את המסקנות שהוסקו בתחום מדיניות החדשנות התעשייתית, והמתייחסת לשלושה מתוך עשרה נושאי המפתח של "ישראל 2028": 1) שדרוג התעשיות המסורתיות 2) מינוף ענפי טכנולוגיה מתפתחים והפיכתם לתעשיות עתירות ידע גלובליות 3) תמיכה וחיזוק תעשיית ההיי-טק הנוכחית. מטרת הפרויקט היא להציע מדיניות לאומית של חדשנות תעשייתית פרואקטיבית הממנפת את יתרונות המדע והטכנולוגיה של ישראל, בשילוב עם תרבות החדשנות והיזמות הייחודית לישראל. 
הנושאים של פרויקט זה ויעדיו המופיעים באיור שלהלן, מתארים באופן סכמתי את התרומה האיכותית של המגזרים התעשייתיים שנבחרו למחקר זה, וזאת באמצעות עקומתS  של מחזור חיים תעשייתי. תחומים ספציפיים אלה נבחרו בגלל הפוטנציאל העסקי הגדול שלהם והיתרונות היחסיים שיש בהם לישראל.
2012522155849_Big_20171109161320.887.jpg

 מחזור החיים התעשייתי והתרומה לכלכלה הלאומית

צוותי הפרויקט ניתחו את העוצמות והיתרונות היחסיים של ישראל, איתרו את החסמים המונעים צמיחה תעשייתית של כל תחום ותחום והציעו המלצות פרו אקטיביות להשגת הצלחה תעשייתית ברת – קיימא.  הובן, שכיום, אנו עומדים בפני מצב גלובלי חדש לחלוטין, המציב אתגרים משמעותיים לכלכלה עתירת הידע של ישראל ולא ניתן לעמוד באתגרים אלה באמצעות פתרונות מהירים ופשוטים יחסית, אלא הדבר מחייב מימוש מדיניות תעשייתית לאומית ברת חזון, רחבת יריעה, גמישה ומקיפה. פרסום הדוחות ייעשה ע"י נציבות המדע והטכנולוגיה, בתאום עם ד"ר גלעד פורטונה, מוביל הפרויקט.

ראשי קבוצות העבודה היו : גיורא שלגי, מנכ"ל רפא"ל לשעבר, אלעד שביב – חב' סיסקו,
ד"ר אורה דר – יועצת למדען הראשי, ד"ר רות אלון – מנהלת ILSI , פרופ' שלמה מי-טל,
פרופ' יצחק בן ישראל – ראש המולמו"פ ויו"ר סדנת יובל נאמן באוניברסיטת תל-אביב,  ד"ר דגנית פייקובסקי  –  מנהלת סדנת יובל נאמן באוניברסיטת תל-אביב.