STE הינה תוכנית ליבה במוסד שמואל נאמן אשר מטרתה העיקרית לפתח תשתית מחקרית שתאפשר התוויית חלופות למדיניות לאומית בממשק שבין מדע, טכנולוגיה וכלכלה. פרופ' מנואל טרכטנברג עומד בראש התכנית ומתאם את פעילויותיה, ועוזרים לידו פרופ' דן פלד ופרופ' שאול לך. כ- 15 חוקרים משתתפים באופן קבוע בתוכנית, ברובם כלכלנים מאוניברסיטאות ומוסדות מחקר מכל רחבי הארץ, וכמו כן מגוון משתתפים אחרים הקשורים לתחום. בשנת 2005 התמקדה התוכנית בנושא ממוקד ואקטואלי, והוא כלכלת ההשכלה הגבוהה - לקראת עיצוב מחדש של המודל הישראלי".
תוכנית ה- STE מתאפיינת במספר תכונות מיוחדות: ראשית, היא חוצה גבולות בין אוניברסיטאות בניסיון להביא תחת קורת גג אחת את טובי החוקרים בתחום; שנית, היא משתדלת לא רק לעודד מחקר אקדמי בנושאים הקשורים ל STE, אלא גם לרתום בצורה זו את המומחיות האקדמית שנוצרה לנושאי מדיניות עכשווית; ולבסוף, היא שואפת לטפח סגל צעיר של חוקרים בתחומים אלה שיוכלו גם לעסוק במדיניות. מאפיינים ייחודיים אלה תורמים ללא ספק למקם את מוסד נאמן ואת הטכניון במרכז החשיבה השיטתית והבלתי תלויה על מדיניות לאומית בתחומי המדע, הטכנולוגיה והכלכלה. התוכנית החלה לפעול בסוף אוקטובר 2000, ועל כן אנו נמצאים עתה במהלך השנה השישית כאמור בתחום כלכלת ההשכלה הגבוהה.
תוכניות מחקר חדשות במסגרת STE
הוועדה האקדמית של תוכנית STE בחרה השנה לתמוך ב- 5 תוכניות חדשות ותוכנית המשך אחת. התוכניות מאגדות קבוצה מצוינת של חוקרים מאוניברסיטאות ודיסציפלינות שונות, ומכסות מגוון נושאים בעלי עניין רב לתוכנית. השנה החלטנו לתמוך במספר קטן יחסית של תוכניות חדשות לאור העובדה שבשנה שעברה (דהיינו ב 2003-04) תמכנו במספר תכניות גדול מהרגיל, אשר בחלקן הגדול עדיין נמשכות, והחוקרים המבצעים אותן ממשיכים להשתתף במפגשי הקבוצה גם השנה. להלן רשימת התוכניות החדשות:
- "התפקיד של קרנות הון סיכון במגזר מדעי החיים בישראל",
מוריס תובל ויובל מרכוס, החוג לכלכלה של האוניברסיטה העברית.
"מדוע רושמות חברות זרות את הפטנטים שלהן בישראל? מחקר אמפירי ותיאורטי",
בנימין בנטל, המחלקה לכלכלה, מיכל גל, בית הספר למשפטים, אוניברסיטת חיפה.
"חוסר יעילות במימון חברות הזנק ע"י קרנות הון סיכון כתוצאה מאופק קצר",
יוג'ין קנדל, הרי יוקלאה, בית הספר למנהל עסקים, האוניברסיטה העברית.
"תמריצים, מגבלות ויעדים של חברות להעברת טכנולוגיה מאוניברסיטאות",
מארק שנקרמן, (LSE (UK ושאול לך, החוג לכלכלה, האוניברסיטה העברית.
"פאנל של חברות תעשייתיות בישראל: 1955-1999. דו"ח על שנת 2004, תוכנית לשנת 2005",
חיים רגב, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
"פרופילי צמיחה של חברות בסקטור התוכנה" (תוכנית המשך),
יונתן מנוחין ונירון חשאי, בית הספר למנהל עסקים, האוניברסיטה העברית.
אחדות מהתוכניות שנתמכו על ידי תוכנית ה-STE בשנים עברו הסתיימו במהלך השנה האקדמית הנוכחית. התוצאות הוצגו במהלך המפגשים התקופתיים של הקבוצה, ופורסמו בסדרת פרסומי העבודה של STE.
מלגות
מאז היווסדה של תוכנית ה-STE נוכחנו לדעת שאחת המגבלות העיקריות המקשות על מחקר בתחום זה הנה מיעוט הכלכלנים והחוקרים בדיסציפלינות סמוכות המתמחים במדע וטכנולוגיה. על כן הוחלט לתמוך בסטודנטים לתארים מתקדמים בכדי לעודד אותם לכתוב עבודות בתחום זה. מאז 2000-2001 תמכנו בכ-20 סטודנטים בכתיבת עבודות מחקר למ.א. ולדוקטורט, והשנה הענקנו מלגות ל-7 סטודנטים לתארים מתקדמים (ראוי לשים לב למגוון המוסדי של הסטודנטים):
1. עידו עשת, בית הספר למשפטים, אוניברסיטת תל אביב,
"המצאות שרות".
2. דני ברזניץ, סטודנט לדוקטורט ב- MIT ,
"צמיחת תעשיית ה- IT באירלנד: האומנם 'נס'?".
3. איתי שורץ, בית הספר לכלכלה, אוניברסיטת תל אביב,
"הפצה (דיפוזיה) של טכנולוגיות חדשות: למידה והשפעות רשת".
4. שירי ברז'ניץ, אוניברסיטת קמברידג', אנגליה,
"תפקידה של האוניברסיטה בפיתוח הכלכלי האזורי – האוניברסיטה כגורם חברתי".
5. עמית אפשטיין, הטכניון,
"בחירת המיקום של חברות טכנולוגיה עילית באזורים פנים מטרופולינים".
6. ניר ברולר, בית הספר למנהל עסקים, אוניברסיטת תל אביב,
"יצירה ולכידה של ערך ברכישת טכנולוגיות".
7. עופר טור-סיני, בית הספר למשפטים, האוניברסיטה העברית,
"חוקי פטנטים וחידושים עוקבים".
ניירות עבודה
אחת המטרות המרכזיות של תוכנית ה-STE הנה כאמור להשפיע על סדר היום הלאומי ועל קביעת המדיניות במדע וטכנולוגיה. על כן, ההפצה של תוצאות המחקרים הנתמכים על ידי התוכנית הנה חשובה ביותר למילוי מטרות אלה. אחד הכלים המרכזיים למטרה זו הוא סדרת ניירות העבודה שאנו מפרסמים מעת לעת, המכילים את תוצאות הפרויקטים, וכמו כן מאמרים אחרים בתחום שנכתבו על ידי חוקרים הקשורים לתוכנית. אלה הם ניירות העבודה שפורסמו לאחרונה (מספר מאמרים נוספים נמצאים בשלבי עריכה שונים):
- · Menuchin, Jonathan, and Nir Hashsi, “Firm Growth Profiles (FGPs): Towards an Action-Based View of Firm Development.” STE-WP-24-2004 January 2005.
- · Avimelech, Gil and Morris Teubal, “Evolutionary Innovation and High Tech Policy: What can we learn from Israel’s Targeting of Venture Capital?”. STE-WP-25, March 2005.
- · Frenkel, Amnon, Daniel Shefer, Michal Miller, “Public vs. Private Technological Incubators Programs: Privatizing the Technological Incubators in Israel.” STE-WP-26, March 2005.