גודל טקסט:
שינוי צבעי האתר:
מקשי קיצור
S - עבור לתוכן העמוד
1 - עמוד הבית
4 - חיפוש
הצהרת נגישות

צמצום אובדן מזון מעודפים וייצור יתר בחקלאות בישראל

בעולם ובישראל קיים בזבוז מזון (גולמי ומעובד) ברמות ובהיקפים שאינם תמיד ידועים, מסיבות שונות ומשונות. בישראל, חלק מהסיבות נובע מרצונם של המשווקים לשמור על רמות מחירים גבוהות. רובן המכריע של שאריות אלה מוצא דרכו לאתרי הטמנת הפסולת, או מועברות לנזקקים, במקרה הטוב. המחקר מתבצע בשיתוף ארגון לקט ישראל.

בהתאם לנתונים שונים שנאספו, מעבודת המחקר עולה כי במשק הישראלי נותרים בשדה כ-200,000 טון ירקות ופירות בשנה.

המלצות הדו"ח: צמצום עודפי תוצרת חקלאית באמצעות תכנון סוגי גידולים וכמויות הגידולים על ידי החקלאים; סבסוד של העברת תוצרת חקלאית לתעשייה וליצוא; ניתוק קשרי המחוייבות שבין החקלאים לרשת השיווק; הגבלה מחייבת של פער התיווך בין החקלאים לרשתות השיווק; עידוד שיווק תוצרת חקלאית ישירה מהחקלאי לצרכן; החלת איסור על הטמנת חומר אורגני, הצפוי להשפיע מאוד על כמויות התוצרת שנזרקת - בעיקר ברשתות השיווק ובמשקי הבית וחינוך, פרסום והסברה - עידוד ה"מכוער" (צריכת תוצרת שאינה בעלת מראה "מושלם"), עידוד אכילת פירות וירקות והגבלת השמדת תוצרת וחינוך לצריכה שקולה ובת-קיימא.

המלצות נוספות במסגרת הדוח הן לניצול מיטבי של העודפים במידה ונוצרו, חלקן בהתאם לחוק התשל"ג-1973, סעיף 60 - הדורש למצות את האפשרויות ובעיקר תרומה לנזקקים טרם החלטה על השמדה של תוצרת חקלאית. פירוט נרחב של ההמלצות מוגשות בדו"ח.

המחקר הוצג בכנס בינלאומי שנערך באוניברסיטת קורנל בארה"ב.

תגיות: סביבה