בריאות הציבור

מוסד שמואל נאמן שימש בית עבור הפרויקטים והמחקרים הבאים בתחום בקרת הסרטן שנערכו על ידי המרכז הארצי לבקרת סרטן:

1. מחקר אפידמיולוגיה סביבתית ומולקולרית של סרטן המעי הגס ( MECC )  

 

מחקר MECC מבוצע בשיתוף עם אוניברסיטת מישיגן באן ארבור, ארה"ב (ד"ר סטיב גרובר) וממומן ע"י המכון הלאומי לסרטן בארה"ב. גיוס לשלב הראשון של המחקר הסתיים ב- 2004. לאחר תקופת מימון בת חמש שנים של השלב הראשון, אשר כלל נתוני גורמי סיכון ואיסוף דגימות ביולוגיות, המחקר קיבל חמש שנות מימון נוספות דרך מנגנון החידוש התחרותי של המכון הלאומי לסרטן בארה"ב. מאמרים רבים, הקשורים למחקר זה פורסמו עד עתה או התקבלו לפרסום ומוצגים בכנסים .  

 

2. מחקר אפידמיולוגיה סביבתית ומולקולרית של סרטן השד

מחקר הסיבות וגורמי הסיכון של סרטן השד בישראל נערך וממומן על ידי מספר מקורות כולל משרד הבריאות ולאחרונה אף האגודה למלחמה בסרטן בישראל. במחקר זה נכללות עד כה למעלה מ– 2,000 נשים (חולות וביקורת בריאות) והוא מתקיים בצפון הארץ. בעיקר עוסק המחקר בהבנת תהליכים הורמונליים הקשורים לסרטן השד ושינויים גנטיים המשפיעים על התהליכים ההורמונליים. כמו כן נבדקת השפעת מוטציות בגנים ממשפחת BRCA השכיחים באוכלוסייה היהודית. חלק מהמחקר בתחום זה נערך עם ד"ר סטיבן נרוד מאוניברסיטת טורונטו במימון המכון הלאומי לסרטן בארה"ב.

3. מחקר אפידמיולוגיה סביבתית ומולקולרית של סרטן הריאה

מחקר זה, מטרתו היא להבין את הסיכון הנמוך לסרטן הריאה בישראל והוא יבדוק מגוון של אירועים גנטיים שעשויים להוביל להגנה יחסית מפני סרטן הריאה באוכלוסיות יהודיות. מימון חלקי למחקר זה התקבל משירותי בריאות כללית וממלגה מקרן המדע הדו-לאומית ארה"ב-ישראל בשיתוף עם מרכז הסרטן מ.ד. אנדרסון ביוסטון, טקסס, ארה"ב (ד"ר מרגרט ספיץ). במחקר זה מתבצע גם שיתוף פעולה רב עם מכון וייצמן (פרופ' צבי ליבנה).

4. בחינת יעילות התוכנית הלאומית לגילוי מוקדם של סרטן השד

התוכנית הלאומית לגילוי סרטן השד מנוהלת על ידי המרכז הארצי לבקרת הסרטן מטעם משרד הבריאות וממומנת על ידי האגודה למלחמה בסרטן בישראל. התוכנית מפקחת על כל הפעילות הקשורה לאבחון וטיפול בסרטן בישראל ואחראית על קביעת נהלים, יישום ובקרת איכות של כל יחידות הממוגרפיה בישראל והפעילות הפתולוגית והכירורגית הקשורה בסרטן השד. המכון הלאומי לחקר שירותי בריאות החל את הערכת הביצועים של תוכנית זו כולל הערכת שביעות הרצון של נשים מתהליך הסריקה.

5. בחינת יעילות התוכנית הלאומית לסריקה לסרטן המעי הגס

התוכנית הלאומית לסריקה לסרטן המעי הגס החלה לפעול לאחרונה. היא מנוהלת על ידי המרכז הארצי לבקרת הסרטן מטעם משרד הבריאות. כל פעילות הגילוי בישראל, על ידי בדיקות לאיתור דם סמוי בצואה, אמצעי אבחון אנדוסקופיים או רדיולוגיים, יתועדו לשם קבלת סקירה איכותית של אוכלוסיית המטרה. התוכנית תבחן את יעילות המרכיבים הגסטרואנטרולוגיים, רדיולוגיים, כירורגיים, פתולוגיים ואונקולוגיים של תהליך הגילוי והטיפול של גידולים במעי הגס.

6. מחקר השפעות הבריאות של התקלה בכור הגרעיני בצ'רנוביל

למעלה מ 200,000 - עולים עלו לישראל מאז 1989 מאזורים בברית המועצות לשעבר שנחשפו לקרינה המייננת שהשתחררה בעת התקלה בכור הגרעיני בצ'רנוביל ועל כך נערכו בישראל מחקרים רבים שמומנו על ידי מספר ארגונים וביניהם הסוכנות האמריקאית לפיתוח בינלאומי (USAID) ומשרד מחקר של הצי האמריקאי ( ONR).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

פרסומים תחת הנושא

גודל טקסט:
שינוי צבעי האתר:
מקשי קיצור
S - עבור לתוכן העמוד
1 - עמוד הבית
4 - חיפוש
הצהרת נגישות