משק האנרגיה הישראלי הוא בעל מאפיינים ייחודיים. אחת הבעיות המרכזיות היא היות המדינה מבודדת משכנותיה מבחינת אספקת וייצוא אנרגיה, בבחינת "אי אנרגטי". מדובר גם על דלקים למיניהם, כגון גז טבעי וגם על חשמל – המדינה מספקת לעצמה ובעצמה את החשמל ואינה מחוברת לרשת הולכה חיצונית. הסיבות הן כמובן בעיקר גיאופוליטיות, כי קשר אנרגטי, אילו היה קיים, עשוי לתרום לחיזוק השרידות האנרגטית של ישראל, אף שיש לבחון זאת גם מול חלופות אחרות שעל פניו עשויות לתרום לביטחון האנרגטי בחירום.
להסרת הבידוד האנרגטי מעל ישראל שני היבטים: החשוב יותר הוא ביטחון האנרגיה, והשני – האם ניתן להשתמש בהסרת הבידוד כמנוף לשיפור מצבה הכלכלי של מדינת ישראל. לביטחון אנרגטי יש שתי פנים: מצד אחד הביטחוני – שרידות המערכות בתנאי לחימה, שאצלנו הם שכיחים יחסית בהשוואה לעולם, מצד שני שינויי האקלים – השפעתם הולכת ומתרחשת לנגד עינינו ועדיין לא מבינים את מלוא החומרה ועד כמה זה משפיע על היציבות באזור.
ישראל צריכה, גם אם יוסר הבידוד, להיות מסוגלת לספק את צרכיה ברציפות ובכוחות עצמה מבלי להזדקק למקורות אחרים. להסרת הבידוד יש פנים נוספות: האחד – מנוף ליצירת בסיס לשיתוף פעולה אזורי, בנוסף – גיוון מקורות האנרגיה, שהוא טוב בסביבה של אי-ודאות (גם בשל שינוי אקלים וגם מהיבטים ביטחוניים).
לישראל שני נכסים שניתן לנצלם להסרה, לפחות חלקית, של הבידוד האנרגטי בו היא נתונה. האחד הוא מקורות הגז הטבעי של המדינה שניתן לייצא. השני הוא הידע והניסיון הטכנולוגי בתחומים שיכולים לסייע רבות למדינות השכנות, למשל בתחום התפלת המים.
להלן מספר המלצות שהועלו על ידי חלק מן המשתתפים במהלך הדיון:
- מקורות הגז הטבעי
- יש להמשיך ולחזק את הטמעת השימוש בגז בישראל, לחיזוק העצמאות האנרגטית של המדינה.
- ישראל צריכה להתמקד בייצוא גז למדינות הקרובות: ירדן, מצרים, הרשות הפלסטינית וקפריסין. ייצוא יכול להוות מנוף פוליטי לשיפור היחסים המדיניים.
- מומלץ להבטיח את הסרת הבידוד על ידי שיתוף פעולה שיאפשר הולכה של גז טבעי – מכירה ובמידת הצורך גם קנייה.
- שיתוף פעולה אזורי – כל השקעה בפרויקט אנרגטי אזורי זאת השקעה בביטחון הלאומי של ישראל. מוצע לבחון ישימות של פרויקטים לשיתוף פעולה אזורי שמהווים יתרונות לשני הצדדים, לדוגמא:
- פרויקט שיכלול ייצור חשמל סולארי בירדן שבה תנאים אידיאליים לכך, ושימוש בו להתפלת מים בישראל שבה טכנולוגיה מפותחת בתחום.
- פרויקט של כבל חשמל תת ימי בין ישראל לקפריסין. קפריסין תוכל לפתח את מאגר הגז הטבעי אפרודיטה, לייצר חשמל מגז במקום מסולר ולספק עודפים לישראל, ולישראל – זו פרצה משמעותית בבידוד האנרגטי, עם אפשרות לחיבור עתידי גם לרשת האירופאית.
- אספקת LNG
- מוצע להקים עוד עמדה או שתיים של מצוף לאספקת LNG.
- ישראל יכולה לחכור אניית LNG שתסתובב ותעבוד בכל העולם, ובזמן חירום היא תוכל להגיע לישראל בהתראה של שבועיים-עשרה ימים.
- השקעה במו"פ ופיתוח תשתיות אגירה – אגירה מגדילה את הביטחון האנרגטי וההשקעה בתחום יכולה להתקזז עם העלויות העודפות של השימוש בסולר.
- מומלץ לתמוך במחקר ופיתוח בנושא של אגירת חשמל.
מומלץ לפתח תשתיות לאגירת גז טבעי.